BARSZCZ CZERWONY NA WINIE
składniki na 4 litry:
4 duże buraki
włoszczyzna
mięso na wywar (drób,wołowina)
zakwas na barszcz
skórka z cytryny
goździki
czerwone wino
sól, pieprz
Gotujemy wywar mięsny, dorzucamy włoszczyznę (nie wrzucam tylko cebuli). Kiedy będzie gotowy, wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone buraczki. Po ok. 20-30min wlewamy zakwas, a chwilę później dużą szklankę wina czerwonego. Do tego jeszcze pare goździków, skórkę z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Trzeba poczekać jeszcze 30 min, żeby wszystkie składniki połączyły się. Tak piękny zapach unosi się w kuchni, że ma się ochotę go od razu zjeść. Ale powoli, bo gorące!
WOŁOWINA Z PIEPRZEM I WIŚNIÓWKĄ
0,5 kg wołowiny na pieczeń
pieprz (kolorowy lub zielony)
wiśniówka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
1/4 szkl bulionu wołowego
sól
Przepis wzięty z książki francuskiej, kiedy zatęskniłam za takim mięsem i musiałam dodatkowo wzmocnić mój organizm (brakowało mi trochę czerwonych krwinek). Nie dość, że zaspokoiłam mój głód kulinarny, to jeszcze poziom żelaza mi wzrósł :)
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz